Stoffen kennen voor slimme keuzes voor buitenkleding

Je kleden voor het buitenleven begint met weten welke stof je moet dragen. Verschillende stoffen hebben fundamenteel verschillende eigenschappen. Het kiezen van het verkeerde type of het mixen van kleding van verschillende materialen kan desastreus zijn!

Je kunt aan de buitenkant misschien niet zien waar een kledingstuk van gemaakt is. Pluizig en dik, het 100% katoenen flanellen overhemd blijft warm en knus tot je nat wordt. Dan kan dat natte shirt warmte uit je romp zuigen en onderkoeling veroorzaken!

Aan de andere kant van de vergelijking staat wol. Wol is een favoriet in de winter en is over het algemeen niet geschikt voor woestijnwandelingen in augustus. Wol houdt warmte vast en biedt enige bescherming tegen de zon, maar voorkomt dat het lichaam afkoelt.

Dus kopers moeten voorzichtig zijn.

Lees voordat je een kledingstuk koopt het etiket om erachter te komen wat het materiaal is. Negeer mode of trendy dingen en koop op basis van activiteit en behoefte aan kledingbescherming.

Hier zijn enkele veelvoorkomende stofkeuzes.

*Katoen: Afhankelijk van waar je woont, kan outdoor kleding kopen je dood gaan. Omdat katoen hydrofiel is, is het niet goed in het afvoeren van vocht van de huid en kan het vochtig worden door blootstelling aan vocht.

Dit kledingstuk van 100% katoen houdt je warm tot alles nat is. Dan kan het dragen hiervan gevaarlijk zijn!

Katoen voelt koud aan als het nat is en kan tot 90% van zijn isolerende eigenschappen verliezen. Nat katoen kan 25 keer sneller warmte van je lichaam opnemen dan droog katoen.

Mijn favoriete overhemd voor warm weer is het middelzware witte overhemd van 100% marineblauw katoen. Het overhemd heeft een kraag die omhoog kan worden getrokken om de nek te bedekken en heeft zakken met kleppen en knopen. Katoen heeft ook een behoorlijke hoeveelheid bescherming tegen de zon.

Op echt warme dagen in een kano kun je een katoenen shirt natmaken en dragen om af te koelen. Gebruik tijdens woestijnwandelingen een paar ons water om je shirt nat te maken om een zonnesteek te voorkomen.

Vanwege dezelfde eigenschappen waarvoor katoen wordt geselecteerd bij warm weer, is het verwoestend voor regen, sneeuw en kou.

Typische stedelijke vrijetijdskleding is waarschijnlijk allemaal katoen: sweatsokken, ondergoed van Hanes of Fruit of the Loom, spijkerbroeken, T-shirts, flanellen overhemden en sweatshirts. Deze outfit houdt je warm in de stad, maar draag hem niet in de backcountry! Als het katoen nat wordt, heb je mogelijk een probleem.

Laat u niet misleiden door het uiterlijk en de camouflagepatronen van jachtkleding van 100% katoen. Dit kledingstuk is een must voor de duivenjacht in Mississippi op een hete septemberdag, maar zoals elk kledingstuk van katoen wordt het koud en vochtig als het vochtig of nat is.

* Polypropyleen: Dit materiaal is hydrofoob omdat het geen water opneemt. Het is een geweldige basislaag omdat het vocht van het lichaam afvoert. Het slechte nieuws is dat polypropyleen oplosbaar is, dus kampvuurvlammen kunnen gaten in je kleding doen smelten.

* Wol: In Central Oregon, waar ik woon, is wol standaard zes maanden per jaar. Een goede wollen broek en wollen sokken zijn de eerste kledingstukken die worden aanbevolen voor nieuwe padvinders in onze eenheid. Voor scoutinguitstapjes in de winter wordt katoenen kleding van welke aard dan ook sterk afgeraden. Spijkerbroeken zijn verboden.

Wol neemt vocht op, maar is warmer dan veel andere stoffen. Wol is ook inherent vlamvertragend.

* Polyester: dit is een stof die in wezen van plastic is gemaakt en een goed materiaal is. Dit materiaal heeft goede thermische en winddichte waarden en kan in verschillende diktes worden gemaakt.

* Nylon: De stof is erg sterk en kan gebruikt worden als buitenlaag. Het neemt niet veel vocht op en verdampt snel. Het wordt het best gebruikt als een soort windjack om te voorkomen dat kleding door de wind wordt beschadigd.

* Dons: het is een materiaal gevuld met pluizige veren in kleding of slaapzakken, geen stof. Als het droog is, is dons een van mijn favoriete isolatiematerialen.

Ik gebruik echter geen donzen slaapzak en ik aarzel om in de backcountry een donzen vest te dragen vanwege mogelijke vochtproblemen. Dons wordt hydrofiel als het nat is en verliest bijna alle isolerende eigenschappen. Het kan erger zijn dan één kant om warmte van het lichaam af te voeren.

Ook is het vrijwel onmogelijk om slaapzakken of kleding in afgelegen gebieden te drogen, zelfs niet boven kampvuren.

Leon Pantenburg is een wildernisliefhebber en beweert geen “survivalexpert” of zijn expertise als survivalexpert te zijn.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.