Waarom moet ik me laten testen op chlamydia?

Artsen vertrouwen op screening om de meeste chlamydia-infecties op te sporen, omdat de meeste mensen die met de ziekte besmet zijn geen symptomen vertonen. Het type screening dat wordt aanbevolen hangt af van vele dingen, waaronder uw anatomie, gezondheid en seksuele gewoonten. Verschillende groepen moeten routinematig een soa test kopen om zich thuis te laten testen.

Personen die seksueel actief zijn en jonger zijn dan 25 jaar zouden eens per jaar een chlamydia test moeten kopen, terwijl personen boven de 25 jaar alleen routine screenings zouden moeten ondergaan als ze meer kans hebben om de infectie op te lopen. Testen op chlamydia wordt aangeraden voor alle aanstaande vrouwen onder de 25 jaar, en voor personen boven de 25 die een hoger risico hebben om de ziekte op te lopen. Voor degenen met een hoger infectierisico adviseren specialisten om naast het eerste onderzoek ook in het derde trimester opnieuw te testen. Vervolgtesten worden voorgesteld voor chlamydia-patiënten die zwanger zijn, vier weken na beëindiging van de therapie en nogmaals binnen drie maanden.

Homo’s, biseksuelen en mensen die gemeenschap hebben met mensen met een penis moeten zich minstens eenmaal per jaar laten testen. Als je een grotere kans hebt om chlamydia te ontwikkelen, kan het advies zijn om je elke drie tot zes maanden te laten testen. Andere mensen met een penis moeten zich niet routinematig laten testen, tenzij zij een hoger risico op besmetting lopen. Seksueel actieve personen met HIV moeten zich bij hun eerste HIV-onderzoek laten onderzoeken op chlamydia en daarna ten minste eenmaal per jaar, op basis van hun risico en de ruime aanwezigheid van de infectie daar.

De kans op chlamydia wordt vergroot door een aantal omstandigheden, die van invloed kunnen zijn op de frequentie waarmee iemand zich laat onderzoeken. Gevaarlijke factoren zijn, Seks met meerdere seksuele partners of het hebben van meer dan één partner, en een SOA ontdekt bij een seksuele partner. Op plaatsen met hoge infectiecijfers. Iedereen die symptomen van deze infectie vertoont, wordt aangeraden een chlamydia test kopen

Symptomen van chlamydia

Afhankelijk van de plaats van de infectie kunnen de symptomen van chlamydia variëren, maar ze kunnen zijn: ongemak bij het plassen, abnormale rectum-, penis- of vaginale afscheiding, lekken uit de vagina na seks of ongemak tijdens seksuele activiteit, testiculaire of scrotale pijn, ongemak of zwelling, rugpijn.

Conclusie 

Kortom, een test op chlamydia is belangrijk voor uw seksuele gezondheid en die van uw partner. Vroege opsporing en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen en een gezonde toekomst verzekeren.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.